News

Check out market updates

5 najbitnijih prava stanara

30/08/2013 in Vesti

Bez obzira na vid najma stana,  vlasnici nekretnina uvek žele da imaju uvid u stan i vladanje novih stanara, iako najam stana podrazumeva i pravo na privatnost onih koji ga iznajmljuju. Da bi i jedna i druga strana bile zadovoljne neophodno je uključiti prava i obaveze i stanara i stanodavca, ali to nije uvek jednostavno, jer se ova prava i obaveze razlikuju od države do države te i stanodavci i vlasnici stanova imaju različite stavove i očekivanja po ovom pitanju.

Ipak, postoji bar 5 prava stanara koja su ista u svim zemljama.

1.            Bez obzira gde iznajmljujete stan,  vlasnik je onaj koji vrši sve popravke u stanu i snosi troškove istih, ukoliko oni nisu prouzrukovani Vašom nepažnjom.  Ove popravke mogu obaviti i stanari, ali troškovi bi trebalo da se nadoknade kroz mesečnu stanarinu ili tako što će Vama vlasnik platiti popravku koju ste finansirali. Za svaki slučaj ovo treba naglasiti u ugovoru, kao i vreme za koje će se ovi naknadni kavrovi otkloniti.

2.            Svaki vlasnik treba da obavesti stanara ukoliko ulazi u stan, i to po mogućstvu 24 sata pre dolaska. Naravno ovakve posete treba svesti na minimum i isključivo u hitnim slučajevima ili slučajevima popravki.

3.            Stanaru nije dozvoljeno da izdaje stan trećem licu, ali ni vlasniku nije dozvoljeno da kontroliše koliko gostiju primate kao ni kada dolazite i napuštate stan.  Vi ne placate samo stan već i vašu privatnost u njemu, i to je možda i najbitnije stanarsko pravo.

4.            Vaš gazda može predočiti stvari koje mu smetaju, ipak na Vama je da odlučite koliko ćete ih ispoštovati. U svakom slučaju, njemu nije dozvoljeno da menja brave i pomera stvari u stanu bez prethodne konsultacije i obaveštenja, kao ni da posećuje stand ok vi niste u njemu.

5.            Skoro svaki gazda će tražiti bezbednosni deposit koji je obično u visini jedne mesečne kirijie, ali imajte na umu da se isti novac vraća nakon dve do četiri nedelje od kada je stanar obavestio da će se iseliti iz istog, a novac mu se neće vratiti jedino u slučaju značajnijih fizičkih oštećenja  ili neplaćanja računa za komunalije. U svakom drugom slučaju Vi dobijate depozit do poslednjeg dinara.  U slučaju da ne ulazite u sasvim nov stan, Vaša je dužnost da fa dobro pregledate, uslikate i napravite listu eventualnih oštećenja kako biste ih prijavili vlasniku stana. Ukoliko na to zaboravite, nemojte se iznenaditi ako budete morali da platite nešto što niste Vi oštetili  z stanu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Compare Properties

Compare
You can only compare 4 properties, any new property added will replace the first one from the comparison.
Call Now Button