Cene nekretnine u Beogradu povoljnije u 2014 godini

Ako je suditi po trendu koji vlada na domaćem tržištu nekretnina, izgleda da je vreme skupih nekretnina davno prošlo. Iako je dobro poznato da svaka roba nađe svoga kupca, u poslednjih nekoliko godina u Beogradu sve se ređe prodaju skupe nekretnine, a cena nekretnina nastaviće da pada i u 2014 godini.

Tako bi do kraja 2014. godine nove stanove u neposrednoj blizini centre Beograda mogli da kupujemo i za u proseku od 1400 evra po m2. Isti trend preovladava i u okolnim gradovima, ali i celom regionu, tako da su cene nekretnina pale i u odnosu na kraj prethodne godine.

Kvadratni metar stambenog prostora u Beogradu se trenutno kreće od 700 eura u prigradskim opštinama do 1800 eura na Novom Beogradu i Dedinju i Vračaru. Najskuplje nekretnine se i dalje kreću oko 2000 eura po m2 što je oko 5% manje nego prošle godine. Isti trend zahvatio je i okolne zemlje, pa su cene nekretnina u Budimpešti skoro iste istom kao i cene u Novom Sadu, a cene stanova u novogradnji u Sloveniji beleže pad od čak 15%  za poslednjih nekoliko godina.

Iako je teško predvideti da li će se i u kojoj meri ovaj pad nastaviti, ono što je sigurno jeste da će se ove godine teže prodavati stariji stanovi, usled i dalje veoma velike ponude novogradnje i veoma lošoj platežnoj moći stanovništva, ali i ubeđenju da je nova gradnja kakva god ona bila daleko bolja od starih stanova i kuća.

Pa ipak ovaj trend ne bi trebalo da ugrozi prodaju luksuznih vila i potpuno nameštenih kuća, jer su one rezervisane za posebnu kategoriju ljudi, uglavnom bogatih biznismena i stranaca koji u sve većoj meri dolaze u Srbiju, vođeni svojim poslovnim aranžmanima na domaćem tržištu. Ovaj sloj ljudi i dalje ima jako specifične zahteve, koje prosečni stanovi i apartmani na tržištu zadovoljavaju, a s obzirom na standard i najskuplje nekretnine u Srbiji su i dalje pristupačne u odnosu na iste građevine u zemljama iz kojih strani predstavnici dolaze