News

Check out market updates

Novi pad cena velikih stanova i nekretnina preko 300 m2

14/08/2013 in Vesti

Svetska ekonomska kriza koja je pre nekoliko godina zadesila svet i dalje ima posledice na kretanje cena nekretnina, pa se u skladu sa tendencijama promena na međunarodnom  i evropskom tržištu beleže varijacije u cenama nekretnina u Beogradu.

Beograd se bez obzira na standard  po ceni kvadrata i dalje ne razlikuje mnogo od drugih prestonica u regionu. Do samo nekolikogodina  unazad cena kvadrata na ekskluzivnim lokacijama u Ljubljani, Zagrebu, Podgorici i Beogradu koštala je preko 2500 evra, no danas se stanovi na istim lokacijama prodaju po znatno nižim cenama. Procenjuje se da je u celom regionu poslednjih godina zabeležen pad cena od 30-40%, pa agenti za nekretnine svedoče da luksuzni stanovi na elitnim lokacijama u Beogradu danas ne mogu prodati za više od 2000 eura po kvadratu.

Ono što bi mogao da bude sledeće iznenađenje na domaćem tržištu nekretnina jeste pad cena velikih stanova i kuća od preko 300 kvadrata, jer je država nedavno najavila uvođenje nove poreske politike kojom se predviđa povećanje dažbina za oko 300%. Poskupljenje dažbina i povećanje troškova života u ovakvim nekretninama, sigurno će biti razlog veće ponude kada je reč o prodaji istih, što bi znalo da napravi problem na domaćem tržištu nekretnina, jer je kupovina nekretnina velike kvadrature odavno u padu, a ovo bi moglo da bude i dodatni udarac svima koji žele istih da se oslobode. Ukoliko vlasnici nekretnina veće kvadrature budu zaista želeli da ih što pre prodaju, moraće da ponude cenu koja je daleko od prave vrednosti nekretnine i novca koji je u nju uložen.

Ipak, ovo i nije toliko loša vest za sve vas koji razmišljate o kupovini novog stana ili kuće. Ukoliko strpljivo sačekate još koji mesec , za novac koji ste pripremili za kupovinu stana prosečnog stana negde na periferiji Beograda mogli biste da dobijete prostranu kuću sa dvorištem u nekom od elitnih naselja u Beogradu. Zato savetujemo da ipak još malo sačekate, ukoliko vam se sa kupovinom svoje nove nekretnine ne žuri.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Compare Properties

Compare
You can only compare 4 properties, any new property added will replace the first one from the comparison.
Call Now Button