News

Check out market updates

5 faktora koji utiču na krajnju cenu nekretnina

16/05/2013 in Vesti

Kada analiziramo cene nekretnina na tržištu, obično ih poredimo sa drugim cenama, ali se one formiraju zahvaljujući nekim drugim faktorima. Svakako najznačajniji su trendovi na međunarodnom tržištu i vrednosti kamatnih stopa i oni su naročito bitni za velike oscilacije u cenama tokom velikih ekonomskih previranja, ali za sve ostale manje i češće promene u cenama zaslužni su neki drugi faktori:

  1. Trenutna ponuda lokalnom tržištu nekretnina – Što je veća ponuda nekretnina na lokalnom tržištu veća je verovatnoća da ćete vašu nekretninu kupiti ili iznajmiti po pristupačnijoj ceni. Cene mogu skočiti jedino u slučaju kada je potražnja veća od trenutne ponude slobodnih nekretna što u praksi nije tako čest slučaj.
  2. Dodatna vrednost nekih od nekretnina– Pored ustaljenih elemenata koje svaka nekretnina mora da poseduje, neke od nekretnina mogu imati i posebne pogodnosti unutar i izvan same zgrade, kao i brojne luksuzne dodatke kakvi su bazen, prostor za sport, sauna. Dodatna vrednost nekretnine može se odnositi i na razvojni plan za okolinu u kojoj se nekretnina nalazi. Male i velike investicije u najbližoj okolini mogu imati veliki uticaj na cenu, pa uvek predlažemo i kupcima i prodavcima nekretnina da se posebno raspitaju o razvojnim planovima naselja u kome se nekretnina nalazi.
  3. Priprema nekretnine za prodaju i njena prezentacija – Sa sigurnošću možete očekivati veću zaradu ukoliko pred samu prodaji investirate u vašu nektretninu, jer ćete na ovaj način sakriti sve eventualne nedostatke. Mali trikovi poput krečenja, čišćenja, zamene drvenarije ili ograde u dvorištu će popraviti prvi utisak kod kupaca, ali i krajnju cenu.
  4. Dobra lokacija – Dobra lokacija je najbolji adut kod svake nekretnine.  Cena će svakako biti veća ako se nekretnina nalazi bliže centru grada, ali dobru cenu za nekretninu možete zahtevati i ako se nalazi u naselju sa dobrim saobraćajnim vezama sa drugim delovima grada ili ukoliko se u neposrednoj blizini nalaze drugi interesantni sadržaji, šoping centri i veće zelene površine.
  5. Mogućnost dodatnog investiranja – Bez obzira koliko bila visoka cena nekretnine uvek možete tražiti još višu cenu ukoliko postoji mogućnost za dodatnim investiranjem i izgradnjom u okviru već postojeće nekretnine. Svako je spreman da plati većiu cenu, ukoliko je siguran da će to što je kupio imati veću vrednost u predstojećim godinama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Compare Properties

Compare
You can only compare 4 properties, any new property added will replace the first one from the comparison.
Call Now Button