Najam stana je ozbiljna odluka, a skoro dve trećine stanara koji po prvi put iznajmljuju stan prave bar jednu od navedenih grešaka. Neke od ovih grešaka se ponavljaju i kod iskusnijih klijenata koji iznajmljuju stanove već dugi niz godina. Pročitajte pažljivo sledeće redove i spasites sebe neželjenih troškova i bespotrebnog stresa.

1.       Ne grizite više nego što možete da progutate.

Stanari bez iskustva obično žele da dobiju sve sa svojim iznajmljenim stanom, ne znajući uvek da na krajnju cenu utiče i najmanja pogodnost koja nam se nudi stanom. Dobra lokacija i blizina javnog prevoza dodaje vrednost nekretnini na isti način na koji to čini i dodatno mesto za partkiranje, zadivljujući pogled sa balkona i romantičan kamin. Budite svesni ove činjenice i dobro razmislite šta od pogodnosti  zaista trebate, kako biste se usresredili na ove stvari tokom portage za pravim stanom.

2.       Loše sračunavanje realnih troškova života u iznajmljenom stanu –  Većina ljudi koji po prvi put iznajmljuju stan su na kraju meseca iznenađena novcem koji su ustvari odlvojili za stan jer se vrlo često zaboravljaju troškovi komunalija koje nisu uračunati u najamninu. Informišite se dobro o visini ovih troškova prilikom razgledanja stana kako bi zaista imali uvid u sve troškove za stan koji Vam se dopada.

3.        Površan pregled stana i okoline u koju planirate da se preselite – Pored nevolja sa troškovima i novcem  vrlo često veliko iznenađenje znaju da budu bučne komšije, neprijatni mirisi i mračne ulice bez uličnog svetla. Budite radoznali i pokušajte da razgovarate sa komšijama o problemima koje imaju u ovom naselju kako biste rizik od sličnih problema sveli na minimum.

4.            Loš ugovor o najmu – Loš ugovor o najmu je verovatno i lošije rešenje od najma stana bez ikakvog ugovora pa u ugovor koji potpisujete sa stanodavcem pokušajte da uključite sve ono što smatrate bitnim kako biste zaštitili vaša stanarska prava i slobode.

5.            Ne zaboravite na sitne stvari koje iznajmljen stan čine Vašim domom – Prilikom prve posete stanu proverite koje stvari ostaju i nakon Vašeg useljenja, jer ponekad sitne stvari poput zavesa za kupatilo, posuđa u kuhinji, lampe, ukrasa i nešto od malih kućnih aparata ne ostaje u stanu pa ćete morati da kupite svoje, a da možda niste računali na to.