Ako je suditi po trendu koji vlada na domaćem tržištu nekretnina, izgleda da je vreme skupih nekretnina davno prošlo. Iako je dobro poznato da svaka roba nađe svoga kupca, u poslednjih nekoliko godina u Beogradu sve se ređe prodaju skupe nekretnine, a cena nekretnina nastaviće da pada i u 2014 godini.

Tako bi do kraja 2014. godine nove stanove u neposrednoj blizini centre Beograda mogli da kupujemo i za u proseku od 1400 evra po m2. Isti trend preovladava i u okolnim gradovima, ali i celom regionu, tako da su cene nekretnina pale i u odnosu na kraj prethodne godine.

Kvadratni metar stambenog prostora u Beogradu se trenutno kreće od 700 eura u prigradskim opštinama do 1800 eura na Novom Beogradu i Dedinju i Vračaru. Najskuplje nekretnine se i dalje kreću oko 2000 eura po m2 što je oko 5% manje nego prošle godine. Isti trend zahvatio je i okolne zemlje, pa su cene nekretnina u Budimpešti skoro iste istom kao i cene u Novom Sadu, a cene stanova u novogradnji u Sloveniji beleže pad od čak 15%  za poslednjih nekoliko godina.

Iako je teško predvideti da li će se i u kojoj meri ovaj pad nastaviti, ono što je sigurno jeste da će se ove godine teže prodavati stariji stanovi, usled i dalje veoma velike ponude novogradnje i veoma lošoj platežnoj moći stanovništva, ali i ubeđenju da je nova gradnja kakva god ona bila daleko bolja od starih stanova i kuća.

Pa ipak ovaj trend ne bi trebalo da ugrozi prodaju luksuznih vila i potpuno nameštenih kuća, jer su one rezervisane za posebnu kategoriju ljudi, uglavnom bogatih biznismena i stranaca koji u sve većoj meri dolaze u Srbiju, vođeni svojim poslovnim aranžmanima na domaćem tržištu. Ovaj sloj ljudi i dalje ima jako specifične zahteve, koje prosečni stanovi i apartmani na tržištu zadovoljavaju, a s obzirom na standard i najskuplje nekretnine u Srbiji su i dalje pristupačne u odnosu na iste građevine u zemljama iz kojih strani predstavnici dolaze