Pre nekoliko dana Njujork tajms je objavio da srpsko tržište nekretnina postaje sve interesantnije za strana ulaganja i kupce jer Srbija doživljava spor ali izvestan ekonomski razvoj, a i ulazak ove zemlje u Evropsku uniju postaje sve izvesniji.  Tako se može očekivati da će i srpsko tržište nekretnina rasti u godinama koje dolaze pa Njujork Tajms savetuje da se domaće agencija upravo usresrede na usavršavanje usluga prodaje i najma za strane državljane i domaće povratnike iz inostranstva.

U nastavku najuspešnije domaće agencije za promet nekretninama savetuju sve one koji su zainteresovani da se presele u Beograd i uživaju u njegovoj prijatnoj atmosferi i aktivnom načinu života. Među najuspešnijima našla se i Mentor Real Estate agencija koja je prisutna na srpskom tržištu već 20 godina i sa iskustvom dužim od 10 godina u poslovima prodaje i najma nekretnina strancima.

Pavle Ivanović vlasnik agencije, za  Njujork tajms kaže da je za investitore u ovom trenutku najisplativije da kupuju nekretnine od 100 do 150 m2.  On priznaje da trenutni dobitak može biti niži od očekivanog ili onog koji je bio za iste stanove u prethodnim godinama, ali je sigirno da ovakve nekretnine garantuju povratak investiranog novca za najviše 8 do 10 godina.

Sa zavidnim iskustvom u poslovima sa nekretninama, on dalje savetuje sve kupce da obrate pažnju na nekretine koje se nalaze ucentru Beograda, u samom centru grada i traže straije nekretnine koje imaju jedinstveno lice i karakter.

“Slika Beograda je dosta izbledela pod komunizmom,” kaže Ivanović, osvrćući se največim delom da Novi Beograd i veliki lavirint apartmana koji je nikao nakon 1950.  godine na drugoj obali Dunava, preko puta centra grada.  ”Stare zgrade su imale jedinstveno lice, a ove nove su bezlične i bez ikakvog karaktera”, zaključuje on.

Druga domaća istraživanja pokazuju da je u ovom trenutku na domaćem tržištu nekretnina i dalje aktuelna lokalna ponuda nekretnina sa samo 15 do 20 procenata najma i prodaje onima koji se iz insotranstva posle dužeg vremena vraćaju u svoju domovinu, ali sve veći broj stranaca koji prepoznaju Beograd kao interesantno mesto da započnu svoj biznis. U ovom trenutku strancima je dozvoljeno da poseduju svoju nekretninu u Srbiji samo ukoliko njihova zemlja garantuje isto pravo srpskim državljanima.

Pročitajte više u članku Njujork tajmsa ”Srpsko tržište nekretnina se sprema za povratak” ili u štampanoj međunarodnoj verziji časopisa koja je objavljena 1. Novembra 2013.