Naći odgovarajuću nekretninu za posao ili stanovanje je priličko stresan zadatak i može vas koštati mnogo ukoliko potrazi ne pristupite na pravi način. Pored toga da uglavnom nemamo jasnu sliku kakvu tačno nekretninu želimo i tražimo javlja se još 3 najčešćih grešaka tokom potrage nekretnina za najam.

  1. Kratak period za traženje nekretnine – Bez obzira na to koliko rano počnete sa potragom, uvek postoji mogućnost da na kraju ne ostane dovoljno vremena da se ona i pronađe zbog različitih faktora. Agenti za nekretnine savetuju da potragu za nekretninom započnete bar nekoliko meseci pre planiranog preseljenja, a ukoliko imate i posebne zahteve za posebnom lokacijom ili tipom građevine onda i mnogo ranije. Treba imati taman dovoljno vremena da sagledate trenutnu ponudu na tržištu nekretnina, ali i da sačekate nove ponude koje izlaze svakodnevno. Na ovaj način ostaće vam dovoljno vremena da razmislite pažljivo i da izaberete najbolju moguću ponudu u odnosu na izdvojen novac za njen najam.
  2. Ne angažovati agenta za nekretnine – U velikoj ste zabludi ako mislite da ćete proći jeftinije ukoliko u potragu za nekretninom krenete sami. Očekujte da ćete više novca uložiti nego što biste dali agenciji za nekretnine za njenu kompletnu uslugu. Prvaljenje svoje baze nekretnina i sam pregled istih, odneće mnogo više vašeg vremena i doneti dodatnog bespotrebnog stresa, da ne pominjemo paprirološki deo posla, provere svih dozvola i samog stanja nekretnine. Za veliki broj pomenutih stvari biće vam neophodna pomoć eksperta, što će vam na kraju oduzeti mnogo više novca nego što biste dali agenciju za njenu kompetnu uslugu iznajmljivanja.
  3. Nejasni uslovi najma i troškovi. – Treći razlog zbog čega je bezbednije da ipak potražite pomoć agenta za nekretnine, leži u činjenici da je agent obavezi da umesto vas uredi sve uslove najma kao i da dogovori šta sve ulazi u krajnju mesečnu najamninu, Ovo je naročito bitno ukoliko trenutno tragate za poslovnim prostorom, jer dodatni troškovi održavanja mogu biti izuzetno visoki da će bez sumnje iznenaditi prvi račun. Zato ne zaboravite da razgovarate sa vlasnikom nekretnine kako biste razjasnili šta sve uključuje konačna cena najma i dobro se raspitajte koliki su okvirni troškovi za struju i čišćenje, kao i da li postoje neke dodatne takse na upotrebu nekretnine.